01-03-2012

De fiets van zijn schoonvader!!

De enorme brandstofschaarste van het laatste half jaar in Malawi en de daaraan gekoppelde hoge prijzen voor benzine en diesel, heeft nog veel meer inwoners dan voorheen in Malawi doen besluiten om maar weer de fiets te nemen, voor zover tenminste die mensen een fiets hebben.

Op elke hoek van een belangrijk zandpad in een dorp van Malawi kan je dan ook een improviserende fietsenmaker vinden. Soms uitsluitend alleen maar kenbaar gemaakt door een velg van een fiets aan een paal te binden.

Veel Hollandse fietsen zal je helaas niet in Malawi vinden wat zijn fietsoorsprong vooral kent uit Engeland.

Daarom was het een prachtig gebaar van onze stichtingvrijwilliger Ap Mulder en zijn vrouw Corrie om de oerdegelijke fiets met ballonbanden van hun (schoon)vader uit de jaren 1955 met de 16de container mee te geven naar Malawi. Vooraf was er een goede servicebeurt met veel olie aan te pas gekomen en na een traantje te hebben weggepinkt werd de fiets door Ap Mulder zelf, goed ingepakt tussen de vele hulppakketten, toevertrouwd aan de ontvangers in Afrika.

Er zal, als alles goed gaat, een foto worden gemaakt als het echte Hollandse stalen ros aan zijn nieuwe eigenaar in Malawi zal worden overhandigd.