16-11-2012

Tailor Trainingcentrum in Nsipe gereed.

We noemen het ook wel Needle Room…het opleidingscentrum voor alleenstaande moeders die een vak willen leren. In Nsipe is sinds kort het opleidingscentrum voor kleding maken geopend.

24 alleenstaande moeders zijn begonnen aan de cursus voor 6 maanden en dat voor 3 halve dagen per week.

Het vak van kleding maken is één van de eenvoudigste manieren om iets voor jezelf te doen, maar kan ook iets opleveren. Maar maak je kleding voor anderen dan kan dat wat geld in het laatje brengen.

Er is meer dan een jaar over gedaan om de middelen bij elkaar te krijgen, een vrijstaand gebouwtje te bemachtigen en dit te verbouwen. Het dak moest vernieuwd worden, de deuren worden verplaatst, de ramen vernieuwd en groter worden gemaakt en vanuit Nederland zijn de eerste goede 24 trapnaaimachines aangekomen.

Onder leiding van een echte kleermaker werd de eerste morgen de techniek van het trappen, in beweging zetten en - houden van de naaimachine, geleerd. Daarna werd met vellen papier het effect van het draaien van de stof onder de naald geoefend. De meeste moeders ging het al snel goed af.De wachtlijst laat al meer dan 20 nieuwe aanmeldingen zien. Daarom zal uitbreiding worden overwogen als de eerste groep de volgende 3 maanden goed door komt.

Het uiteindelijke doel is om bijvoorbeeld een produktie-groep van naaisters te maken om niet alleen voor zichzelf maar bijvoorbeeld ook voor de schooluniformen te gaan produceren. Schooluniformen zijn in Malawi op scholen verplicht maar veel ouders kunnen de prijzen die worden gevraagd voor geïmporteerde uniformen niet betalen.

De Needleroom of Tailor Trainingscentrum vraagt katoentjes.

Heeft U nog ergens “lapjes” liggen stuur ze a.u.b. op naar

Stichting Malawi Schools and Hospitals, p/a Nijverheidstraat 4, 3291 CH Strijen, Nederland.

De aankomende naaisters in Nsipe, Malawi zijn er heel blij mee.

Dank U wel