09-07-2012

Sponsor actie FC Binnenmaas


Beste heer Dorst dank voor uw reactie.

Stichting Malawi Schools and Hospitals is opgericht in 2007  in vervolg op ons bezoek aan Malawi en de zeer slechte omstandigheden die we daar tegenkwamen.

Onze eerste afspraak was met een schooldirecteur die graag zijn deels ingestorte school herbouwd zag worden. Hij zegde toe dat zijn ouder- en onderwijscomite 200.000 bricks zou bakken en wij zegden toe dat daarvoor wij dan cement zouden leveren.
In 2007 en 2008 hebben wij daaropvolgend, de school voorzien van ramen en deuren, vloeren en een nieuw niet lekkend dak, tafels en stoelen verzameld in Nederland en verstuurd naar Nsipe,  Malawi
en gezorgd voor een engelse schoolbibliotheek met ruim 2500 boeken.

Dit “kunstje” hebben wij sinds dat moment in  2007 in allerlei uitvoeringen gedaan. Zelfs hebben we een leeg staand kerkje mogen ombouwen naar een lagere school.
Afgelopen jaar hebben we in Chipoka II een school met ca. 750 kinderen aan het meer van Malawi een totale nieuwe school gebouwd. Inmiddels zijn 2 gebouwen met totaal 6 klassen gereed en wordt aan het derde gebouw met nog 3 lokalen gewerkt.
Ook daar gaan weer schoolmeubelen, bibliotheek, etc naar toe.

Regelmatig wordt ons gevraagd of wij de lokale sport ook kunnen helpen, vooral voetbalteams zijn er, net als in nederland, overal, maar vaak wordt nog met een namaakbal gevoetbald op blote voeten.
Omdat er ook een soort competitie landelijk is neemt de vraag naar kleding en gebruikte schoenen enorm toe.Regelmatig krijgen wij van scholen in Nederland waar wij afgedankte schoolmeubelen ophalen, zakken vol met vergeten sportkleding en sportschoenen. We wassen de kleding en versturen dit in de containers, jaarlijks 4 of 5,  heel gericht naar schoolteams.
Voor dit jaar, begin mei 2012 besloten in Malawi, adopteren wij weer een nieuwe basisschool met ca. 800 kinderen van ca. 5 t/m 15 soms 16 jaar. (er is geen schoolverplichting in Malawi en kinderen blijven vaak langer daardoor op de lagere school).
In die school in Bwanje, Ntcheu,  genaamd MWALA OYERA BASIS SCHOOL, vertaald Witte Berg, genoemd naar de witte heuvel achter de school, gaan we ramen en deuren zetten, het dak waterdicht maken, de vloer egaliseren en schoolmeubeltjes aanvoeren voor alle lokalen. Daarnaast is er bij die school een groot veld waar iedere week meerdere teams, van de school, voetballen.

Zij waren het  o.a. die ons hebben gevraagd of er voetbalkleding en sportartikelen mogelijk ter beschikking zouden kunnen komen.
Wij zijn met alles tevreden, maar alle restanten t/m de tassen zijn welkom. Zelfs een oude bal!!Vandaar onze reactie toen wij lokaal in Maasdam van de aanstaande kledingwisseling bij FC Binnenmaas hoorden.

Graag vernemen wij uw reactie. Uiteraard wil ik graag met u een afspraak maken hoe wij eea denken te regelen.
Overigens gaan er vóór eind juli a.s. weer  twee 40 ft hc containers naar Malawi.met dank en vriendelijke groet,

Wil Winkelman, Maasdam, Ned,
voorzitter

Zie ook ons latere nieuws item: Het tweede leven van de voetbaltenues van fc Binnenmaas is begonnen in Malawi/Afrika!