04-02-2011

Een zijsprong voor onze stichting

In november 2010, Riet en Wil Winkelman waren op doorreis in Malawi, en verbleven tijdelijk in de hoofdstad Lilongwe, waar zij werden benaderd door een pastoor (Witte Pater) met een foto van een onafgebouwd kerkje. Of wij de mogelijkheid hadden om naar dat gehucht, Mafuwa in de provincie Sharpvale, twee uur rijden naar het oosten van Malawi, tegen de Mozambiqaanse grens aan, te gaan en te bezien of wij daar hulp konden bieden.

De foto toonde vier door bricks opgemetselde wanden zonder dak. De bevolking uit het gehucht en de omgeving hadden ooit een kerkje zelf gebouwd, wat echter  in het regenseizoen, tussen november en februari, als de rivier buiten zijn oevers trad, onder water bleek te lopen. Ieder jaar weer stond er ca. een meter water in hun zelf gebouwde kerkje.

Op eigen initiatief had men zelf bricks (een soort stenen) gebakken om een nieuw kerkje te bouwen. Daarnaast was er flink geld gespaard om cement te kunnen kopen. Nu het karkas, de vier wanden, van een nieuw kerkje was verrezen waren de centjes op en kon er geen nieuw dak worden geplaatst. Al het werk zou voor niets zijn geweest als niet vóór de regenval er een dak op de wanden van bricks zou worden geplaatst. De zelf gebakken stenen zouden “vermodderen” doordat water in de stenen zou lopen veroorzaakt door de vaak harde regens in die periode. Na een uur oostwaarts te hebben gereden op één van de twee hoofdwegen die Malawi rijk is kwamen we bij een vooraf afgesproken afslag waar een verdere begeleiding naar het dorp ons opwachtte. Dertig minuten over stoffige zandwegen verder, werden we opgewacht door minstens 200 dorpelingen die voor onze auto uit liepen. Takken en bloemen waren van de bomen gerukt om ons welkom te heten. Met veel gezang  en dans van de  plattelandsbewoners kwamen we na enige kilometers in hun dorp aan, waar we als eregasten werden ontvangen tussen de vier wanden van het onafgebouwde kerkje. Een “headmaster’ van de lagere school tezamen met de voorzitster van het dorps- en kerkcomité beloofden ons plechtig het kerkje met alle mogelijke inzet af te bouwen als wij hun het dak konden schenken.

Wij lieten ons overhalen en beloofde de straatarme bevolking hun een bijdrage te leveren. Juist op tijd, vóór de regen viel,  is het dak geplaatst.
In januari 2011 ontvingen wij per mail de eerste foto’s van het kerkje met dak.

Dak op de kerk

Wij zullen in het voorjaar, medio april 2011, het kerkje met dak gaan bekijken.
Volgens de regels van onze stichting helpen wij vooral scholen en hospitalen….maar deze uitzondering  herinnerde ons onze zelf opgelegde uitgangspunten. Maar belofte maakte ook  schuld.