09-07-2012

Het “3de wereldteam” van IJBURG-college Amsterdam leverde topprestatie


Op maandag 2 juli j.l. sloot de eerste Malawi-aktie van het IJBURG kwartet.

De opdracht was: “…help een project in de 3de wereld…” en  Zara, Jacco, Mohammed en Burak hebben zich volledig daarvoor ingezet.

Nadat er keuzes waren gemaakt en de school met bijna 1000 kinderen in Bwanje, Malawi daar als HUN project uit naar voren was gekomen, hebben de vier leerlingen zich nogmaals extra ingezet om de container met schoolmeubelen nog meer gevuld te krijgen.

In samenwerking met Stichting Malawi Schools and Hospitals gaat de eerste container met schoolmeubelen en hulpgoederen voor de wezen en kinderen van alleenstaande  moeders op 21 juli a.s. op reis. De ruimte in de container tussen de poten van de tafels en stoelen worden opgevuld met de hulppakketten die van heeel veel leerlingen van het IJBURG-college, van omwonenden op het IJBURG en de ondernemers/winkeliers zijn ontvangen.

De oproep was niet aan dovemansoren gericht, want de lading moest in twee keer worden opgehaald en verwerkt.

Op de site van de Stichting zal met grote regelmaat alle vorderingen worden weer gegeven.

De container die dus op 21 juli a.s. wordt geladen komt na ca. 3 maanden, via de oostkust van Afrika, havenplaats Beira in Mozambique en dan met een trailer naar het depot in Dedza, waar alles wordt uitgeladen.  Daarna met aangepast vrachtwagenvervoer over de vele zandwegen naar de MWALA OYERA Primary School, in BWANJE in de provincie NTCHEU in Malawi.In de tijd dat de container onderweg is wordt de school voorzien van nieuwe ijzeren ramen en deuren (met grote sloten) en het lekke dak wordt gedicht voor de jaarlijkse regens van november tot maart. Eerst dan worden de tafels en stoeltjes geplaatst.
Als alles piekfijn in orde is wordt als laatste een schoolbibliotheek ingericht.

De Stichting Read to Grow helpt ons daar weer bij.

De praktijk leert dat een zo’n grote school na zo’n fantastische opknapbeurt met een nieuwe inrichting en een bibliotheek een nog betere centrumfunctie in dat dorpengebied kan zijn. Er zullen, en dat is inmiddels gebleken, meer kinderen naar school gaan, mede door de ouders gestimuleerd.

Het is te wensen dat Zara, Jacco, Mohammed en Burak van het IJBURG-college uit Amsterdam ooit de  Mwala Oyera Primary School in  BWANJE, Malawi mogen bezoeken.
Dat hebben ze toch minstens verdiend!!

Zie ook ons eerdere nieuws item: Leerlingen uit de onderbouw van het IJBURG-college in Amsterdam helpen MALAWI
Zie ook ons latere nieuws item: Ruim E 5500,00 hulp van IJBURG-college ontvangen!!