22-12-2012

Eindejaars bericht van voorzitter Wil Winkelman

Tekst bij de foto: offerande tijdens een H.Mis in een onafgebouwd kerkje in Malawi. 

Op het moment dat ik dit schrijf is het jaar 2012 bijna voorbij. Een jaar vol crisis, waaraan kennelijk negatief denken gekoppeld dient te worden!! En eerlijk is eerlijk het is weleens beter geweest. 

Maar toch…gelukkig is het in Europa aanmerkelijk beter dan in Afrika..en zeker zelfs lang niet zo erg als in Malawi. 

Het afgelopen jaar mocht ik Malawi en onze projecten aldaar meerdere malen bezoeken en iedere keer weer ontmoette ik op verschillende locaties de meest arme, maar evengoed gelukkigste, mensen die ik ken. 

Tijdens onze laatste reis in oktober j.l. werden wij uitgenodigd bij de assistent-hoofdonderwijzeres Martha Lunga in Chipoka II om bij haar en haar zes kinderen een maaltijd te gebruiken. Een lokale maaltijd met nsima, maispap, en zonder bestek… 

Zij en haar collega de schooldirecteur Lorent Mthobwa waren zo blij met de bouw van de 6 nieuwe klassen die we in 2012 hebben gerealiseerd, voor hun lagere school met meer dan 1000 kinderen, dat er sprake moest zijn van een klein feestje. 

Het was voor mij mijn meest geweldige moment in Malawi van het afgelopen jaar. Het Malawische “diner” werd door de kinderen gegeten op de sofa, die primitief van restant houten planken was gefabriceerd. Wij kregen de enigste twee stoelen aangeboden die in het huisje aanwezig waren. Uit een nieuwe aangeschafte, met water gevulde, emmer met een kraantje konden wij onze handen wassen. Het eten werd aangevoerd van achter het huisje, in oude emaille schaaltjes, waar het was gekookt op een Afrikaans vuurtje (driestenen en wat brandhout). Op de muur was een groot stuk papier geplakt waarop door de kinderen een welkomstgroet was geschreven. 

Het was een feest zonder slingers, zonder ballonnen, of een Kerstboom met lichtjes, maar ik hoorde wel de dankbare engeltjes in mijn hart zingen!! 

Graag spreek ik de wens uit dat u ook zo’n maaltijd het komende jaar mag meemaken… zomaar ergens… zomaar het iemand wil aanbieden! 

Graag spreek ik de wens uit dat u ook het komende jaar kunt delen…ondanks alle negatieve geluiden om u heen. 

Een fijne Kerstbeleving en een “deel”-zaam jaar in 2013. 

Wil Winkelman 
Voorzitter: Stichting Malawi Schools and Hospitals. 
Zie ook www.malawisms.nl