Saint Peter Claver Church in Nsipe

 

In 1980 werd Pater Theo Winkelman pastoor in de Saint Peter Claver church in Nsipe, Malawi.( Saint Peter Claver (26 juni 1580 - 8 september 1654) was een Jezuïet-pater, die door zijn leven en werken de patroonheilige werd van de slaven).

 

Een parochie die na twaalf jaar onder leiding van Pater Theo Winkelman was uitgegroeid tot 24 buitenstaties (buitenkerkjes).

 

Nsipe in Malawi ligt ten noorden van Balaka, en 20 km ten zuiden van Ntcheu. Nsipe is in feite de rivier waar de gemeenschap naar is genoemd. Oorspronkelijk, in de jaren 1937 van de vorige eeuw, was de Nsipe bedoeld als de plaats waar de Bisschop zou zetelen, maar door herverdeling van het de diocees werd Dedza de vestigingsplaats van de bisschop.. Nsipe heeft daaraan wel een prachtig huis voor de Witte Paters over gehouden en een niet mindere mooie kerk.
Mede daarom is er in die tijd ook een grote school bijgebouwd, een klein ziekenhuisje (healthcentre met meerdere bevallingskamers, en een tandartsplaats.

 

De bevolking in een cirkel van ca. 10 kilometer rondom Nsipe, is aangewezen op al die voorzieningen in Nsipe.
Iedere zondag is de kerk tweemaal gevuld met gelovigen, die de H.Mis op een feestelijke manier vieren. Verschillende koren en dansgroepjes maken van de zondagmorgen een feest om mee te beleven.